сряда, 10 януари 2018 г.

Как ни въздействат еталоните?

Здравейте!



Споменах дотук в публикациите си няколко общи и известни неща за  еталоните  2,618 ( формиращ Златната Пропорция ) и 3,1416 ( формиращ Кръга ). Който се интересува от теорията за тях, може да прочете много информация в Интернет. За третия еталон - числото на Живота ( 1,37) общодостъпната информация е повече от оскъдна.

В тази публикация ще започна разглеждането на тяхното практическо въздействие върху нас.
Представете си две реални ситуации :

1). Намирате се в центъра на града, в който живеете. Около вас гъмжи от движение - коли, пешеходци, градски транспорт. Погледът, слухът, обонянието ви се спират непрекъснато върху високи и ниски сгради, прашни фасади, шум и мръсен въздух;

2). Намирате се в същия град, но в парка. Колкото по-голям, толкова по-добре. Всичко в този парк е също в движение, но вие не го забелязвате и това е нормално. Въпреки това - лек ветрец полюшва листата на дърветата; птиците постоянно прелитат насам-натам в търсене на храна или нещо друго; някъде мравка пренася товар на гърба си, след нея втора, трета...; в същия момент катерица чопли шишарка, кълвач усърдно търси нещо под кората на дърво; деца играят и звънкия им смях доставя радост; във всеки един момент нещо там расте и  се развива хармонично - незабележимо за вас.

Как мислите, коя ситуация се развива под въздействието  на еталоните?
Къде вие се чувствате по-комфортно?
Коя ситуация ви зарежда и коя ви изтощава?
Колко често сте в едната или в другата ситуация?


И така, ситуация 1) е плод на човешката дейност. Ситуация 2) е творение на Природата.
В ситуация 2) еталоните въздействат с пълна сила, като всичко е подчинено на техните принципи и пропорции. Резултатът - устойчиво и хармонично развитие на всички елементи от тази среда. Там ние се чувстваме бодри и заредени - това става неусетно и незабележимо за нас, както не усещаме движението и растежа, описани в ситуация 2).

В ситуация 1) еталоните също въздействат с пълна сила, но с противоположен знак. Повечето процеси и системи в нея не са съобразени с техните принципи на въздействие и това води до нестабилност, дисбаланс, негативна енергия, предизвиква стрес и дисхармония. В този случай всичко се променя много бързо и клони към хаотичност. В такава среда хората се чувстват потиснати, объркани, стресирани и дисбалансирани. Постоянно са нащрек и невидими страхове потискат положителните им емоции.
Изводът дотук е, че еталоните  създават устойчивост и хармонично развитие на всичко, сътворено от природата. Тя е подчинена на тяхното въздействие.


Включително и ние. Да не забравяме, че сме естествена част от нея.


Как да се възползваме от това?
Какво да правим, ако ежедневието ни притиска да бъдем повече време в ситуация 1) ?
Отговори на тези и много други въпроси ще намерим в следващите ми публикации.
Удивително е, колко много сме се отдалечили от това познание. Хората в древността са го използвали повсеместно и съвсем целенасочено.